۱۳ اسفند ماه روز جهانی مراقبت شنوایی

روز سوم مارس را به عنوان روز جهانی شنوایی با هدف بالا بردن آگاهی عمومی در رابطه با مراقبت از شنوایی نامگذاری کرده اند. پیشگیری در جهت بالا بردن سلامت عمومی جامعه و در نتیجه کاهش هزینه های بهداشتی بسیار تاثیر گذار است. یکی از اقدام هایی که برای پیشگیری برنامه ریزی و انجام می شود غربالگری شنوایی در دوره نوزادی می باشد. غربالگری شنوایی یک برنامه بهداشت عمومی پیشگیرانه با هدف تشخیص زود هنگام کم شنوایی و نا شنوایی است. این تشخیص زود هنگام باعث درمان سریع و جلوگیری از بروز نواقص و معلولیت های دیگر می شود.

حدود ۳ تا ۵ درصد جمعیت ایران دچار اختلالات شنوایی می باشند. این نوع اختلالات شایع ترین مشکل مادرزادی نوزادان در بدو تولد می باشد. در حال حاظر تشخیص این نقص در سنین ۲ تا ۳ سالگی است که دیگر برای اقدامات جدی دیر است و تاثیر آنچنانی ندارد. ناشنوایی تاثیرات سوئی بر رشد تکلم، زبان و رشد اجتماعی-شناختی کودکان دارد. به این علت برنامه غربالگری نوزادان را می بایست با جدیت بیشتری انجام داد. این برنامه در ۳ بخش طراحی شده است:

  1. مرحله غربال
  2. مرحله تشخیص
  3. مرحله مداخله

در بیشتر موارد ناشنوایی به علت آسیب دیدگی سلول های قسمت داخلی گوش رخ می دهد. این آسیب دیدگی می تواند به علت سر و صدای زیاد و دائمی باشد. از دست دادن شنوایی اغلب بازگشت پذیر نیست. برای جلوگیری از بروز این مشکل، رعایت نکاتی توصیه می شود.

نکاتی ساده برای مراقبت از گوش و شنوایی

اگر این سوال ها تا بحال در ذهن شما شکل گرفته است، مطالعه این مقاله را در اولویت قرار دهید.

چه عوامل باعث اسیب زدن به گوش و شنوایی می شود؟ چه عواملی سبب ایجاد اختلالات شنوایی می شود؟ با چه روش هایی از اسیب های وارده به گوش جلوگیری کنیم؟ رعایت چه نکاتی برای سلامت گوش ما مفید است؟ آیا استفاده از گوش پاک کن برای گوش مضر است؟

مشکلات و اختلالات شنوایی هنگامیکه سلول های مویی حلزون گوش و یا گوش داخلی به طور صحیح عمل نکنند یا بمیرند، شروع می شود. علاوه بر محافظت از گوش ها در برابر سروصدا، عوامل مهم دیگری را باید رعایت کنید که برای سلامتی شنوایی بسیار مهم است. افزایش خون رسانی به گوش داخلی یکی از راهکار های مهم برای حفظ سلامت گوش و شنوایی می باشد.

راهکار های تاثیرگذار برای مراقبت از آن :

استفاده از گوشگیر

حضور بیش از حد در محل های پر سروصدا باعث می شود قدرت شنوایی کاهش یابد. در نتیجه گوشگیر با فیلتر های تعبیه شده درون خود یکی از راهکار بسیار مناسب برای این مشکل می باشد. گوشگیر باعث کاهش صدا های مزاحم و حذف فرکانس های آسیب زننده می شود. سعی داشته باشید هر ۲ ساعتی که در معرض صدای زیاد قرار گرفته اید ۱۶ ساعت به گوش خود استراحت دهید.

استفاده از گوشگیر

متعادل نگه داشتن قند خون

فشار خون و قند خون بالا باعث از دست رفتن قدرت شنوایی به مرور زمان می شود. بنابراین حتما سعی داشته باشید فشارخون خود را در حالت تعادل نگه دارید و از مصرف مواد غذایی قندی خودداری کنید.

متعادل نگه داشتن قند خون

پرهیز از گوش دادن موسیقی با صدای بلند

صدای بلند موسیقی در طولانی مدت باعث آسیب رساندن به گوش ها می شود. سعی داشته باشید ولوم آهنگ را بیشتر از ۶۰ قرار ندهید. روزانه بیش از ۶۰ دقیقه با هندزفری به گوش دادن موسیقی نپردازید. هدفون هایی که داخل حفره گوش قرار می گیرند باعث آسیب به گوش می شود. سعی داشته باشید بجای هدفون از هدست استفاده کنید.

پرهیز از گوش دادن موسیقی با صدای بلند

از گوش پاک کن استفاده نکنید.

استفاده از گوش پاک کن برای تمیز کردن گوش بسیار اشتباه است. وجود مقدار کمی موم داخل گوش نیاز است تا از نفوذ گرد و غبار و حشرات جلوگیری کند. در نتیجه نباید گوش را کاملا تمیز کرد. بجای استفاده از گوش پاک کن می توانید از یک حوله مرطوب برای پاک کردن مجرای گوش خود استفاده کنید.

از گوش پاک کن استفاده نکنید.

خشک نگه داشتن گوش ها

افرادی مانند شناگر ها که در معرض رطوبت و آب هستند بیشتز از دیگران در خظر ابتلا به عفونت های گوش هستند. به این دلیل که رطوبت زیاد باعث رشد باکتری و ورود آن ها به گوش می شود. برای حفظ سلامت گوش ها همیشه بعد از استخر و حمام با حوله خشک و تمیز رطوبت درون گوش ها با تکان دادن سر خشک نمایید.

مراقبت از سینوس ها

با ابتلا به سرماخورگی و آلرژی سینوس های شما دچار گرفتگی می شود و گوش هایتان به خوبی نمی شنوند. برای جلوگیری از گسترش عفونت باید به پزشک مراجعه کرد.

مراقبت از سینوس ها

ورزش کردن و تحرک بدنی

ورزش های هوازی، دوچرخه سواری، دویدن یا پیاده روی برای گوش و سیستم شنوایی بسیار مفید است. تحرک بدنی با  افزایش سرعت خون رسانی به اجزای بدن مانند گوش ها، باعث بهبود شنوایی می شود.

ورزش کردن و تحرک بدنی

حفظ فاصله از صدا های بلند

هرچه به صدای بلند نزدیک تر باشید احتمال آسیب به گوش بیشتر است. اگر مجبور به حضور در این مکان هستید می توانید از پنبه استفاده کنید.

راه های ساده دیگر برای محافظت از گوش و شنوایی:

  • مصرف مواد مغزی گوش
  • کنترل دارو های مصرفی
  • کنترل وزن
  • کنتزل سبک زندگی
  • پرهیز از مصرف سیگار
  • پرهیز از مصرف بیش از اندازه ایبوپروفن، فلوکستین و جنتامایسین
  • در صورت نیاز استفاده از هدفون ترجیحا از هدفون آکوستیک استفاده کنید
  • پرهیز از پاک کردن گوش با اشیا خارجی مانند چوب کبریت و غیره
  • جدی گرفتن درد ها و عفونت های گوش و مراجعه به پزشک
  • پرهیز از شنا کردن در آب های آلوده
  • مراقبت از گوش خارجی در برابر تغییرات جوی برای پیشگیری از آفتاب سوختگی و سرمازدگی
  • پرهیز از دستکاری گوش هنگام ورود جسم خارجی در گوش
  • مراجعه به پزشک در صورت خارش گوش
  • پرهیز از وارد کردن عمدی مواد شوینده و آب به داخل مجرای گوش

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *